Avl, drægtighed og fødsel

Den ideelle parringsalder er når tævehunden er to – tre år gammel – hvad angår frugtbarhed og færrest problemer med fødslen.

Hvor gammel en tæve maksimalt må være, før den få sit første kuld hvalpe, er afhængig af tævens race, kondition og temperament.

Det er bedst i hvert enkelte tilfælde, at spørge din dyrlæge til råds.

Fødsel og reproduktion

Dyrlægens anbefalinger

Fastsættelse af parringstidspunktet

Det bedste parringstidspunkt er 48 timer efter ægløsning. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvornår ægløsningen sker.

For de fleste hundes vedkommende klarer naturen opgaven selv.

Tævens adfærd (slår halen til siden, står for hanhunden og er villig til at blive parret) og hanhundens adfærd, samt de ydre tegn på “brunst” (hævede kønsdele, en ændring i karakteren af skedens udflåd fra ren blod til et lysere, tyndere udflåd) giver som regel ingen tvivl om, hvornår det rette parringstidspunkt er.

Når man er i tvivl, kan tævens parringstidspunkt fastsættes ved en eller flere af følgende undersøgelser:

  • et skedeskrab til en mikroskopisk undersøgelse af tævens skedeslimhindeceller,
  • en direkte iagttagelse af tævens skede ved at kigge igennem et belyst rør og en måling af drægtighedshormonet progesterons stigning lige ved ægløsningen.

Fastsættelsen af tidspunktet for parring kan hjælpe meget med til at forbedre parringsresultater og drægtighedsprocenter.

Drægtighed

Målt fra ægløsningstidspunktet varer drægtigheden fra 61 – 63 dage. Sædceller og æg kan overleve mange dage i livmoderen, og datoen for nedkomst kan derfor variere, når der måles fra den første parringsdato.

I den første måned af drægtighedsperioden skal tæven fodres og motioneres normalt. I den sidste måned kan man begynde gradvist at give en mere protein- og energirig kost.

En nem måde at gøre det på, er at give tæven hvalpefuldkost som tilskud. Andelen øges med 25% hver uge i de sidste fire uger af drægtigheden, således at tæven udelukkende får hvalpefuldkost lige inden fødslen og bagefter, så længe hvalpene dier.

I takt med at fostrene vokser, bliver der mere trangt i tævens bughule. Man kan kompensere for at mavesækken ikke kan indeholde så meget mad, ved at fodre tæven hyppigere, og hyppigere når fødslen nærmer sig. Man skal dog undgå at overfodre tæven, da fedme er en af de hyppigste årsager til, at en fødsel går i stå.

Sørg for at tævens vaccinationsstatus er ført ajour, og at tæven får en ormekur tre uger før den forventede fødsel.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Fødslen

Et tegn på, at fødslen er nært forestående, er et temperaturfald hos tæven på ca. 1 grad ca. 1 døgn før. Der er derfor en god idé dagligt at måle tævens temperatur i den sidste uge af drægtigheden.

I fødslens første fase begynder livmoderens rytmiske sammentrækninger, som tilpasser fostrenes placering i livmoderen og gør livmoderhalsen mere afslappet og åben.

Tæven bliver mere urolig, mister appetiten, bygger rede og kan kaste op. Denne tilstand kan vare fra 0 – 48 timer (oftest 6 – 12 timer) alt afhængig af tævens erfaring og tævens og ejerens temperament. Såvel en nervøs ejer som en nervøs tæve kan forlænge den første fases varighed. Det er, når et foster har placeret sig i fødselskanalen, at den anden fase af fødslen begynder.

I den anden fase (uddrivningsfasen) begynder fødslen for alvor. Livmoderens sammentrækninger bliver kraftigere og kommer med større hyppighed.

Den yderste af de to væskefyldte fosterhinder, der omgiver det enkelte foster, presser mod livmoderhalsen med det resultat, at livmoderhalsen udvider sig endnu mere. Hvis den første hvalp ikke er blevet født efter 1 times aktive presseveer, skal dyrlægen kontaktes.

Hvis den efterfølgende hvalp ikke er blevet født efter 30 minutters aktive presseveer, skal man ligeledes søge dyrlægeassistance.

Som regel vil tæven hvile sig mellem to hvalpes fødsler. Hvileperioden kan vare op til tre timer, især når der er mange i kuldet. Hvis der går mere end tre timer, uden at tæven føder den næste hvalp, skal dyrlægen kontaktes.

Når en hvalp passerer igennem fødselsgangen, plejer den yderste af de to væskefyldte fosterhinder at briste. Hvalpen bliver således som regel født i den inderste af de to hinder.

Efter fødslen plejer tæven at bide denne hinde itu, så hvalpens hoved er frit, men hvis den ikke har gjort det indenfor kort tid efter fødslen (1/2 – 1 minut), skal ejeren selv befri hvalpen (ejeren må ikke perforere hinden mens fosteren er i fødselsgangen, da den hjælper til i opblokningsfasen).

Tæven plejer derefter at bide navlestrengen over, og hendes slikning af hvalpen stimulerer reflekser, som fremmer hvalpens vejrtrækning.

Hvis tæven ikke selv passer hvalpen, kan navlestrengen klippes over 3 – 5 cm. fra hvalpens bugvæg, hvalpen tørres, og luftvejen frigøres for fostervand med en engangs- eller øresprøjte.

I fødslens tredje fase bliver fosterhinderne og moderkagerne udstødt samtidig med, at livmoderen trækker sig sammen.

Moderkagen bliver ikke altid udstødt samtidig med en hvalps fødsel – der kan fødes et par hvalpe, før de respektive moderkager fødes.

Man skal ikke give tæven lov til at spise alt for mange moderkager, da de kan give diarré.

Et grønt udflåd ses samtidig med, at moderkagen løsner sig fra livmoderen. Hvis det grønne udflåd kommer før den første hvalp er født, kan det være en tegn på, at en eller flere moderkager har løsnet sig.

En hvalp skal fødes hurtigt derefter, ellers må dyrlægen straks kontaktes.

Efter fødslen

Hvalpenes dien udløser en refleksproduktion af et hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen, og får mælken til at falde til i mælkekirtlerne. Denne sammentrækning af livmoderen er vigtig for at hjælpe med til at standse blødninger fra de steder i livmoderen, hvor moderkagerne har siddet fast.

Det er ikke unormalt, at der er lidt blødning i op til 4 – 6 uger efter en fødsel. Det er først alarmerende, når der er større mængder blodigt udflåd, eller hvis udflådet er ildelugtende eller pusagtigt.

Hvis udflådet desuden kommer samtidig med en ændring i tævens almenbefindende, bør dyrlægen kontaktes.

Det er en god idé, at give tæven skånekost de første par dage efter fødslen. Derefter skal den fodres rigeligt med et godt hvalpefuldfoder så længe, hvalpene dier.

Hvalpene skal vejes dagligt for at sikre at de spiser og tager på.

Det er ikke unormalt, at tæven har en forhøjet temperatur den første uge efter fødslen.

Hvis drægtigheden er forlænget til 65 – 70 dage, eller hvis der ses grønt udflåd fra skeden uden den første hvalp fødes, eller hvis fødslen ikke er startet 24 – 36 timer efter tævens temperatur er faldet en grad, skal dyrlægen kontaktes.

Det samme gælder, hvis et af følgende forhold optræder, efter fødslen er gået i gang:

  • Kraftige, konstante veer i mere end 30 minutter uden fødsel.
  • Svage veer med jævne mellemrum i mere end to timer uden fødsel.
  • Ingen veer eller fødselsaktivitet i 3 – 4 timer efter foregående hvalps fødsel.
  • Ildelugtende, betændt eller blodigt udflåd.
  • Tævens tilstand forværres: Nedstemthed, svaghed, feber.

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Dyrlægens Butik

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Hvordan ser vi tegn på hvalpe

Spørgsmål:

Kære brevkasse. Vi har været ude og få min 4 år gammel Cocker Spaniel parret, men vi ved ikke helt om den venter hvalpe. Det er ca. 5 uger siden og den er blevet meget mere rolig og mere kælen her på det sidste. Kan det være et tegn på at den er gravid?

Med venlig hilsen Catrine

Svar:

Kære Catrine,

At din tæve har ændret adfærd kunne godt være et tegn på at den er drægtig – men det er bestemt ikke sikkert, så jeg vil anbefale dig at få det undersøgt, så du kan begynde at forberede familieforøgelsen.

Drægtighed kan påvises ved

  • ……at dyrlægen mærker efter hvalpene med hænderne udenpå bugvæggen.
  • ……en ultralydsundersøgelse, som kan foretages fra dag 17 til 21
  • ……en blodprøve, som kan foretages fra dag 30
  • ……en røntgenundersøgelse, som kan foretages fra dag 45

Jeg kan varmt anbefale, at du får hende scannet. Det er en skånsom undersøgelse, der dels fortæller dig om hun er drægtig, dels hvor mange hvalpe du kan forvente der kommer. Det er rart at vide når fødslen går i gang.

Der sker mange kropsændringer når hunden bliver drægtig, og her er der nogle ting du kan holde øje med hos din hund.

Vægtforøgelse

Drægtigheden varer i gennemsnit ca. 63 dage (fra 54 til 72 dage).

I den periode øges vægten i gennemsnit med 36 % (fra 20 % til 55 %) – vægten øges mest i den sidste tredje del af drægtigheden.

Kroppen begynder at ændre form og hvalpene sparker

Kroppen ændre form fra dag 56, og på samme tid kan man begynde at se fostrene bevæge sig, når hunden ligger og sover. Det er meget små bevægelser, så du skal holde rigtig godt øje.

Mælkekirtlerne udvikles

Der udvikles mælkekirtler og brystvorterne bliver mørkere i farven i den anden halvdel af graviditeten – altså ca. fra dag 30-35.

Temperaturen falder

Det kan være en god ide at måle temperaturen på din hund med et digitaltermometer hver dag i de sidste 14 dage i drægtigheden. 24 timer før fødslen går i gang falder temperaturen nemlig med 1 grad celsius og så har du lidt tid til at forberede dig på det som sker.

Jeg kan anbefale dig, at skaffe Spaniel Klubbens bog ”Hurra! Vi har fået hvalp”, hvis der kommer hvalpe.

Held og lykke med familieforøgelsen.

Pletblødning hos tæve:

Spørgsmål:

Hej Paulette,

Min tæve skal snart i hendes 3. løbetid. Men jeg lagde mærke til, for allerede 2 måneder siden, at hun pletblødte lidt. Er det noget jeg skal være bekymret for?

Med venlig hilsen Izabella

Svar:

Kære Izabella,

Tævers løbetider er meget individuelle og styret af genetik (nogle racer har kun 1 løbetid om året), af omgivelserne (klimaet og andre tæver eksempelvis), mængden af hormoner i blodet, fordring og af hendes vægt.

Det er derfor meget vigtigt, at man noterer sig, hvordan løbetiden forløber for ens egen tæve, især hvis man en dag gerne vil have hvalpe på hende og måske skal rejse langt efter en passende hanhund.

Det er svært at vide præcis, hvad der er årsagen til, at din tæve er begyndt at pletbløde, 2 mdr. før hendes forventede 3 løbetid. Det kan være hendes løbetid bare er kommet lidt tidligere, men det kan også være tegn på at der er noget galt.

Hvis hendes 2 første løbetider har været helt ”normale”, vil jeg anbefale dig, at lade din dyrlæge undersøge hende.

Din dyrlæge kan bl.a. undersøge, om hun har et problem i blæren eller en infektion i skeden, som kan være årsag til blødningen.

Dyrlægen kan også undersøge cellerne fra skeden under et mikroskop for at konstaterer om din tæve blot er på vej ind i en ny løbetid.

Hvis du ikke vil have hvalpe på din tæve, vil jeg anbefale dig at få hende neutraliseret. En ung tæve kommer sig hurtigt over operationen, og undersøgelser har vist, at tidlig sterilisation forebygger brystkræft med op til 70 %. Du undgår også uønsket graviditet, falsk graviditet og betændelse i livmoderen.

Det bedste tidspunkt at foretage denne operation er ca. 3 mdr. efter en løbetid.

Bedste hilsner fra Paulette

Hvornår er parringstidspunktet for en Fransk Bulldog?

Spørgsmål:

Kære Paulette

Mine forældre vil grene have hvalpe på deres fransk bulldog på 2 år, hun er ved at komme i løbetid og nu er spørgsmål om hvornår kan man se om hun er klar til at blive parret, det er først gang de skal prøve det og er lidt usikre på om hvornår hun er klar, for hun er begyndt at hæve lidt men er ikke begyndt at bløde. Så vi kan ikke helt finde ud af om hun er i løber tid forhold til parring.

Hilsen Wivi

Svar:

Kære Wivi,

Det er et rigtigt godt tidspunkt at få hvalpe på jeres Franske Bulldog. Hun er færdigudvokset og har sikkert allerede haft sin første løbetid.

I har således haft en chance for at se, hvordan hun opfører sig igennem løbetiden, og det er en rigtig god ting, for løbetiden kan nemlig variere meget fra den ene tæve til den anden.

Normalt deles tævens løbetidscyklus op i 4 perioder, nemlig i forbrunsten, brunsten, efterbrunsten og hvileperiode.

I forbrunsten hæver hunhundens kønslæber op, og der kommer blod fra skeden. Den første dag man ser blodet, begynder man at tælle. I gennemsnit er tæverne parringsvillige på 12. dagen, efter at man har set blod første gang.

I forbrunsten kan man se en ændret adfærd hos tæven i form af, at hun bliver lidt mere kontaktsøgende, samt at hun drikker og tisser mere end normalt. Hanhundene vil være interesseret i hende, men hun vil ikke lade dem springe op på hende. Forbrunsten varer i gennemsnit ca. 9 dage.

Overgangen til selve brunsten sker gradvist, så her gælder det om at holde skarpt øje med sin tæve. Det blodige sekret bliver normalt lysere og nærmest gulligt, og tæven fører halen ud til siden og signalerer hun er klar til parring.

Det signal kan I ikke bruge til så meget med jeres Franske Bulldog – men I vil sikkert se, at hun præsenterer sin bagende til jer. Dyrlægen kan også hjælp jer med at bestemme det optimale parringstidspunkt ved at undersøge celler fra skeden eller igennem en blodprøve.

I brunstperioden vil tæven acceptere hanhunden og gerne flere hanhunde, og nogle tæver stikker af for at opsøge hanhunde, så hun kan parres over flere dage.

I skal derfor passe rigtigt godt på hende i denne periode, så det kun er franske bulldog hvalpe, hun føder.

Brunstperioden kan stække sig over 7 dage. Bliver jeres tæve drægtig, fødes hvalpene efter ca. 63 dage.

Efterbrusten kan strækker sig over 90 dage hos den ikke drægtige tæve. Hormonmængden i blodet ligner det hos den drægtige tæve, og derfor kan tæven få en såkaldt falsk drægtighed, hvor hun bl.a. får mælk i brysterne.

Hvileperioden er i gennemsnit på 75 dage og herefter starter cyklus forfra.

Jeg håber det lykkes for jer at få nogle rigtige dejlige hvalpe.

Bedste hilsner fra Paulette

Kan hunde komme i overgangsalder?

Spørgsmål:

Kære Paulette.

Mine forældre og jeg har tanken om at vi gerne vil have hvalpe i deres Formel 1 labrador. Hun er en jagthund og har derfor til tider fået indsprøjtninger for ikke at komme i løbetid.

Til jul skulle hun havde været i løbetid men kom det ikke. Jeg har hørt om at hunden godt kan “springe en løbetid over”, men nu har vi juli og hun er stadig ikke kommet i løbetid. KAN EN HUND KOMME I OVERGANGSALDER OG DERVED IKKE KOMME I LØBETID MERE?

Hunden bliver 6 år til oktober så spørgsmålet er også om hun er ved at være for gammel, og om det er for risikabel at få hvalper i hende??? (hun har ikke haft hvalper tidligere)

Jeg/vi ser frem til at høre fra dig.

Med venlig hilsen Ina Andersen

Svar:

Hej Ina,

Dine forældres labrador kan have sprunget en løbetid over efter en længere periode, hvor hun har fået hormonbehandling for at udsætte løbetiderne.

Generelt er tæver meget regelmæssige med deres løbetider, indtil de bliver seniorer; for de store hunde sker det ved 6-7 års alderen, og for de små hunde sker det generelt ved 8-9 års alderen.

Når tæverne bliver seniorer kan der gå længere end 6 mdr. mellem løbetiderne, og nogle ejere ser kun løbetid en gang årligt.

Selve løbetiden kan også ændre sig, så den bliver kortere og mindre tydelig.

De fleste hunde bliver dog ved med at have løbetider og kan blive drægtige livet igennem. Det måtte jeg sande, da jeg engang skulle lave kejsersnit på en 13 år gammel schæfer, som var blevet besvangret af naboens unge schnauzer.

Jeg synes, I skal tage en beslutning om at få parret jeres labrador, når I ser hvornår og hvordan hendes næste løbetid kommer til udtryk og på baggrund af et grundigt sundhedseftersyn hos jeres dyrlæge. I kan sammen med dyrlægen vurdere om jeres tæve vil kunne gennemføre en drægtighed godt.

Bedste hilsner fra Paulette

Kan vi lave avl på tæv over 5 år?

Spørgsmål:

Hej Paulette,

Jeg har en 5 årig labrador retriver som hele familien gerne vil have hvalpe på, spørgsmålet er om hun er for gammel ?

Mange fraråder avl når tæven er over 5 år, men vi har selvfølgelig tænkt os at hun skal dyrlæge tjekkes først og jævnligt hele vejen igennem om nødvendigt.

Der har aldrig været noget galt med hende ud over da hun var hvalp hvor hun fik slem hjerte lungeorm, men der har aldrig været noget siden.

Hun er en livlig og glad hund, og kommer på gåtur i skoven mindst 3 gange om dagen i ca 30 min. Hun er i fin form og har aldrig været overvægtig.

En hel anden ting er så det med evt at beholde en af hvalpene, det er ikke hele familien der er enig med mig om at det kunne være en mulighed, men hvis vi nu falder pladask for en af de eventuelt kommende hvalpe, ville det så være en god idé at beholde en af dem?

Mira

Svar:

Kære Mira,

Når man vælger at få hvalpe på en lidt ”ældre” tæve er der større risiko for komplikationer hos moderen og hvalpene. Derfor tilrådes det generelt, at tæven får sit første kuld hvalpe når den er yngre. Alderen for første kuld er lidt afhængig af den individuelle race.

Det lyder dog, som om jeres hund er utrolig velpasset og sund, og at I er meget opmærksomme på at følge hende tæt igennem hele hendes drægtighed. Der en god forudsætning for at hun kan gennemføre en drægtighed uden problemer.

Du kan forberede dig rigtig godt ved at læse meget om drægtigheden og selve fødselsforløbet.

Jeg vil anbefale dig at finde en hanhund i hendes størrelse med en ejer som er erfaren indenfor avl.

Du kan få hende scannet 21 dage efter parringen for at se, om hun er blevet drægtig. Så du ved præcis hvad eller hvor mange der er i vente.

Brug din dyrlæge igennem hendes graviditet og sørg for at have et dyrlægevagtnummer klar, hvis der bliver brug for at tilkalde hjælp ved fødselen.

Jeg kan kun anbefale, at I beholder en hvalp, for jeg synes hundene har så meget glæde af at være to.

Jeg har altid selv 2 eller 3 hunde og de har rigtigt meget glæde af hinanden. Vores sidste hvalp holdt vores gamle labrador ”fit for fight” til han blev 14 år og døde mæt af dage.

Held og lykke med familieforøgelsen

Bedste hilsner fra

Paulette

Kan man få hvalpe med en ældre Cairn Terrier tæve?

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Jeg har en Cairn Terrier tæve på 6 år. Vi har tænkt længe på at få hvalpe, bare et enkelt kuld for at opleve dem helt fra små.

Vi har mødt en anden Cairn Terrier han, hvis ejer var med på den, men da min far har været meget imod og ikke gad, er det aldrig blevet til noget.

Men efter en snak med min mor, foreslog hun at jeg skulle prøve at skrive til Dyrlægebrevkassen.

Mit spørgsmål er; Ville det være synd at lade sin hund parre når den er seks år? Det ville blive inden får de næste tre måneder, hvis det er muligt.

Venlig hilsen Caroline 🙂

Svar:

Hej Caroline,

Når man vælger at få hvalpe på en lidt ”ældre” tæve er der større risiko for komplikationer hos moderen og hvalpene.

Komplikationer hos moderen kan være besværlig fødsel, kejsersnit, kalkmangel, dårlige veer eller infektion i livmoderen.

Komplikationer hos hvalpene kan være at der er få store hvalpe og evt. Misdannelser.

I skal derfor forberede jer på at det både følelsesmæssigt og økonomisk er en satsning at få hvalpe på en ældre tæve.

For at jeres tæve hun kan gennemføre en drægtighed er det vigtigt, at hun er sund og rask med regelmæssige løbetider.

Det kan være en god ide, at I finder en hanhund i hendes størrelse med en ejer, som er erfaren indenfor avl, og I skal være meget opmærksomme på at følge hende tæt igennem hele hendes drægtighed.

Du kan forberede dig rigtig godt ved at læse meget om drægtigheden og selve fødselsforløbet.

Du kan få hende scannet ca. 21 dage efter parringen for at se, om hun er blevet drægtig. Så ved du præcist hvor mange hvalpe, der er i vente.

I kan bruge jeres dyrlæge igennem hendes drægtighed, som kan rådgive jer om hendes tilstand og om korrekt fodring, ormekur etc.

Når fødslen nærmer sig, så sørg for at have et dyrlægevagtnummer klar, hvis der bliver brug for at tilkalde hjælp.

Held og lykke med familieforøgelsen

Bedste hilsner fra

Paulette

Må min 5 år gamle chihuahua få flere hvalpe?

Spørgsmål:

Hejsa,

Jeg har en chihuahua med stambog på, og hun er 5 år.

Jeg vil høre om jeg godt kan tillade mig og få hvalpe på hende, eller om det vil være synd når hun er 5 år gammel, så jeg vil lige hører inden jeg gør det.

Hun har haft 2 kuld hvalpe før.

Tanja Kilde Sørensen

Svar:

Kære Tanja,

Jeg synes ikke, at din tæve er for gammel til at få hvalpe. Hun har fået hvalpe før, og hvis hun ellers er sund og rask, synes jeg ikke at det skulle være et problem.

Når man vælger at få hvalpe på en lidt ”ældre” tæve, er der naturligvis større risiko for komplikationer hos moderen og hvalpene.

Komplikationer hos moderen kan være besværlig fødsel, kejsersnit, kalkmangel, dårlige veer eller infektion i livmoderen.

Komplikationer hos hvalpene kan være, at der er få store hvalpe og evt. Misdannelser.

Du skal derfor tage i betragtning, at det både følelsesmæssigt og økonomisk kan være en satsning at få hvalpe, men det er det jo altid, også med en yngre tæve.

For at jeres tæve kan gennemføre en normal drægtighed og fødsel er det vigtigt, at hun er sund og rask og har regelmæssige løbetider.

Det kan være en god ide, at du finder en hanhund i hendes størrelse eller mindre med en ejer, som er erfaren indenfor avl, og I skal være meget opmærksomme på at følge hende tæt igennem hele hendes drægtighed.

Du kan forberede dig rigtig godt ved at læse meget om drægtigheden og selve fødselsforløbet.

Du kan få hende scannet ca. 21 dage efter parringen for at se, om hun er blevet drægtig. Er hun drægtig ved du også præcist hvor mange hvalpe, du kan forvente.

Brug din dyrlæge flittigt igennem hendes drægtighed og få rådgivning om hendes tilstand og om korrekt fodring, ormekur etc.

Når fødslen nærmer sig, så sørg for at have et dyrlægevagtnummer klar, hvis der bliver brug for at få hjælp.

Held og lykke med familieforøgelsen

Bedste hilsner fra Paulette

Lhasa Apso hvalpe døde kort tid efter fødsel:

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Jeg skriver til jer da jeg havde den triste oplevelse, at 3 ud af 4 hvalpe døde i det første kuld, som min tæve fik.

De første 2 døde inden for de første 24 timer, de skreg fra de blev født til de døde.

Den tredje blev 5 døgn gammel.

For dem alle tre var det gældende, at de så perfekte og sunde ud, ved fødslen.

Moderen er 2½ år gammel, og klarede fødslen og de første timer perfekt.

Derefter blev hun helt stresset, hun for` pivende rundt både indenfor og udenfor, hun ville kun være hos hvalpene når vi sad hos hende.

Vi tog hende til dyrlægen 2 dage i træk, vi mente det var kalkchok.

Dyrlægen mente at det var stres, men gav hende alligevel kalk indsprøjtninger 2 gange.

Jeg fik det gode råd fra en avler at give hende sit eget værelse, og sætte en plade for så hun ikke kunne se hanhunden.

Det virkede fantastisk godt, men alligevel døde den tredje hvalp.

Efter den tredje hvalp døde, blev hun helt afslappet, og har været en god hundemor for den sidste hvalp.

Nu er det store spørgsmål som jeg har stillet mig selv rigtig mange gange, hvad gik der galt?

Og hvordan kan jeg undgå at det ikke sker igen.

Jeg har læst om fading puppies, og om herpesvirus.

Vores hunde har ikke vist nogen symptomer på herpes, og hos os er det den første fødte, og den største som overlevede.

Jeg mangler lige at sige at mine hunde er af racen Lhasa Apso, men uden stamtavle.

Min hanhund har jeg overtaget, da han var 3 år gammel. Jeg fik ham af en tjekkisk veninde, bosiddende i DK.

Hun havde købt ham i Tjekkiet, da han var 4 mdr. gammel.

Tæven er købt hos samme avler da vi ønskede os en tæve, og er helt vilde med det sind som vores hanhund har.

Vi fik lovning på at de ikke var i familie, han har underbid, og det har hun ikke, så vi tog deres ord for pålydende .Alle vacinationer er overholdt .Vi hentede hende i påsken 2011. Hun fik en bredspektert ormekur efter ankomsten.

Hvalpene blev født d. 21.9.11.

Det er første gang at jeg prøver at avle et kuld hvalpe,og jeg vil for alt i verden godt undgå at det samme sker en anden gang.

Er der noget jeg kunne have gjort anderledes? og er der noget jeg kan gøre for at det ikke sker en anden gang.

Jeg ved godt at man kan vaccinerer mod herpes, men er det en god ide, og hele løsningen?

Jeg ser frem til jeres svar da det er et spørgsmål, som vi har brugt meget tid på, og vi stadig prøver at få svar på.

Med Venlig hilsen Pernille Heldorf.

Svar:

Kære Pernille,

Det er forfærdelig trist både for jer og for hvalpenes mor, når hvalpe dør, og jeg kan godt forstå, at I gerne vil forebygge, at det sker igen.

Ofte kalder man fænomenet at hvalpe dør kort efter fødslen ”fading puppies” (henfaldende hvalpe). Det er dog kun, når årsagen til hvalpenes død ikke kan påvises, at man kan tale om ”fading puppies.

Karakteristisk for disse hvalpe er at gruppen udgør 55 % af alle de hvalpe, som dør, og man ikke kan finde årsagen til dødsfaldene.

Hos disse hvalpe er fødselsvægten normal, men hvalpene bliver tiltagende sløve og udviser dårlig evne til at die, og så de skriger konstant fordi de er sultne. Tilstanden udvikler sig, og hvalpene bliver svagere og svagere og dør 3 til 5 dage efter fødslen.

Der kan ikke påvises nogle ydre eller indre defekter, ej heller ved histologisk undersøgelse findes noget unormalt. Karakteristisk for disse hvalpe er kun det manglende indhold af næring i mave og tarm.

Hvalpe som dør af årsager, man kan påvise, udgør 45 % af alle dødsfald hos hvalpe. Årsagen til dødsfaldene falder indenfor nedenstående grupper:

  • Dårlig management, herunder bl.a. temperaturforhold for hvalpene, hygiejnen, placering af hvalpekassen mm.
  • Forhold hos moderdyret, herunder sygdom, stress, dårlig fodring under graviditeten, dårligt udviklet moderinstinkt mm.
  • Arvelige misdannelse af hvalpene
  • Problemer med fødslen, herunder besværet fødsel, som forårsager iltmangel hos hvalpene, skader på tævens fødselsveje mm.
  • Trauma påført hvalpene
  • Dårligt immunforsvar hos hvalpene
  • Infektioner med virus og bakterier samt infestation med parasitter.

Er moderen smittet med herpesvirus, 1 ud af 3 hunde menes at bære virus, sker der ofte det, at parringen ikke resulterer i en graviditet.

Er tæven gravid, og sker der en stigning i mængden af herpesvirus i kroppen på hende i slutningen af graviditeten, evt. sfa stress, og manglende tilsvarende stigning i mængden af antistoffer, kan hun miste alle eller nogen af sine hvalpe i de første 3 uger af deres liv.

Hvalpene kan smittes igennem livmoderen, inden de fødes, og de dør enten i livmoderen og fødes dødfødte eller dør i fødslen eller meget kort tid efter.

Har moderdyret gode antistoffer, overfører hun disse til hvalpene med den første mælk, kaldet colostrum. Det beskytter hvalpene.

Det er svært at vide, om der har været tale om en herpesvirusinfektion som årsag til dødsfaldene hos jeres hvalpe, men det er helt klart at moderdyret har været ufattelig stresset og ikke har haft ro på sig til at tage sig af sine hvalpe.

Et sådan problem skal løses straks, ellers får hvalpene ikke den altafgørende mælk indeholdende antistoffer og da de heller ikke kan regulere deres kropsvarme, afkøles de meget hurtigt.

Så 3 faktorer, altså moderdyrets stress samt hvalpenes mangel på næring og varme har været en altafgørende faktor for hvalpenes død.

I og jeres tæve er alle blevet meget klogere efter denne oplevelse og I ved nu, at det kan være en fordel at vaccinere jeres tæve mod herpesvirus kort efter parringen samt 1 til 2 uger før fødslen.

Ydermere er I klar over, at jeres tæve skal have optimal næring fra 3 til 4 graviditetsuge, at der skal være fuldstændig ro i hendes omgivelser, at I skal have varmelampe, hvalpekasse, mælke erstatning og jeres dyrlæges vagtnummer klar.

Endelig synes jeg, at I skal overveje, at udstationere hanhunden fra ugen før til 3 uger efter fødslen.

Held og lykke med jeres næste kuld hvalpe.

Bedste hilsner fra Paulette

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.