Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier er en brugshunderace af typen terrier oprindeligt avlet af pastor John “Jack” Russell i Devonshire i England i midten og slutningen af 1800-tallet.

Ud over sine kirkelige aktiviteter havde han passion for rævejagt og for opdræt af hunde, der kunne bruges i rævegrave. Hans første terrier, Trump, købt af en mælkemand i Oxford) siges at være grundlaget for John Russels brugsterriere.

Kilde: Wikipedia

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrier med angst

Spørgsmål:

Hej Paulette,

Jeg har en Jack Russell Terrier på 5 år.

Vi er en familie med 2 voksne og en dreng på 10 år.

Da vores hund var et halvt år fik han meningitis og var meget syg. I et døgn havde han voldsomme kramper præcis hver 3. time.

Han fik derefter noget medicin og blev efter et halvt år trappet ud af det. Han har aldrig været en “kæle-hund” og bryder sig især ikke om at blive nusset i ansigtet.

Kun efter otte om aftenen når han er rigtig træt kan man rigtig få lov til at nusse ham.

Han har altid haft noget angst og virker tit deprimeret. Så sidder han, lige pludselig, ude i sin kurv med lidt krum ryg og ørerne trukket tilbage og ser sølle ud.

Han har næsten altid ørerne liggende trukket tilbage. Han er tit svær at kalde til sig i huset.

Det er som om han er bange for vi er ude på noget. Feks klippe hans negle eller lign.

Hvis min mand og jeg begge står ude i køkkenet bliver han nervøs og forsvinder tit.

Kommer man hen for at ae ham, går der ikke længe inden han går fra én.

Vi synes han bliver mere og mere sart. Han er nu begyndt at blive bange for lyde i huset.

Især hvis han er nedenunder i stuen og én af os går oppe på førstesalen.

Han sidder også tit og kigger på væggen som om han kan se noget.

Om sommeren snapper han efter usynlige fluer og kan slet ikke klare hvis der er en flue inde i huset som han kan høre.

Han er dog også en glad hund og elsker at lege med bold og fangeleg.

Er han ude at gå er han helt i sit es og her står ørerne altid op.

Men det andet fylder meget hos ham.

Vi har i en måned givet ham Zylkene (én om dagen) og synes at det har beroliget ham lidt.

Kan meningitissen have skadet hans hjerne dengang?

Ville det være godt med noget medicin?

Ville noget behandling, uden medicin, hjælpe?

Vi er så glade for ham og vil ham alt det bedste og helst beholde ham mange år endnu.

Håber I har et godt råd.

Med venlig hilsen

Lise Christensen

Svar:

Hej Lise.

Du har skrevet et langt brev om din Jack Russell og de adfærdsafvigelser, du har oplevet hos ham. Nogle af hans adfærdsmønstre beskriver du som noget, der altid har været der. Nogle er kommet til efter, han har haft meningitis, og andre er tiltaget med alderen.

Det glæder mig at læse, at han også har gode stunder og er en glad hund, der opfører sig kækt og frejdigt, som en Jack Russel normalt gør. Det er en race, der er frihedselskende. De kan være svære at kalde til sig, hvis man slækker på opdragelsen, og de er som regel ikke himmelhenrykte over at få klippet negle.

Meningitis (hjernehindebetændelse) er en alvorlig sygdom. Det kan skyldes en infektion med virus eller bakterier, men i over halvdelen af meningitistilfældene kan man ikke definere den infektiøse årsag.

Nogle af infektionssygdommene (hundesyge, parvovirus, parainfluenza og leptospirose er alle sygdomme, der kan give meningitis) kan man heldigvis vaccinere mod.

Nogle hunde overlever ikke sygdommen, det gjorde jeres heldigvis. Der kan opstå følgeskader på hjernen, også på grund af de voldsomme krampeanfald, han havde under den akutte sygdom. Det kan være adfærdsændringer eller epilepsi.

Det er ikke altid, at det får betydning for hunden, men er det med til at forstærke nervøsiteten, kan det blive et problem.

Det er svært at sige, om den angst han altid har haft, er blevet forstærket i forbindelse med sygdommen eller dens følgevirkninger, eller om det ville være sket alligevel.

Han har aldrig været en kælehund, men virker måske lidt hyper-æstetisk ved berøring af ansigtet. Det, at han snapper efter imaginære fluer og stirrer langvarigt ind i væggen, kan nu godt tyde på, at der er nogen hjerneskade indblandet.

Det kan også være, at han har partielle epileptiske anfald uden kramper. (Fik han epilepsimedicin et halvt år efter den akutte sygdom og var der nogle af symptomerne da, eller er de kommet snigende efter udtrapningen?) Epilepsi og nervøsitet kan godt følges ad. Det ene er ikke godt for det andet.

Jeg synes, at du skal få ham undersøgt neurologisk med fuld blodundersøgelse, MRI- og CTscanning.

Samtidig skal hans tidligere journaler fra hans sygdomsforløb gennemgås for finde frem til, hvad der kan hjælpe ham.

Hvis han rent medicinsk, efter alle undersøgelserne, vurderes helt klinisk normal, kan Zylkene, i kombination med anden medicin, måske hjælpe ham.

Derudover er det en god ide at få adfærdsbehandleren ind over, men som udgangspunkt skal han undersøges og vurderes, så han kan få den hjælp, der skal til.

Rigtig god bedring.

Bedste hilsner fra Paulette

Har du spørgsmål om dit kæledyr, er du velkommen til at spørge os på Facebook

Er du klient hos Curapet eller Nærum dyreklinik, er du velkommen til at ringe til os på Tlf. 45 41 19 00 og få svar på dine spørgsmål, eller bestille tid til en konsultation.

Dyrenes sundhedsplan

Dyrlægebrevkassen med svar på dit kæledyrs problemer

Laserbehandling af kæledyr

Dyrlægens Butik

Svar på spørgsmål i dyrlægens brevkasse

Jack Russel hvalp med et lille sus ved hjertet

Spørgsmål:

Hej Paulette. Jeg har fået mig en dejlig Jack Russel hvalp på 4 mdr., men hun har et lille sus ved hjertet. Vil hører om jeg skal tage meget hensyn til hende, f.eks. kost, motion eller godbidder. Og er det noget jeg skal have tjekket op ved dyrlægen oftere end normale tjek. Kh Louise

Svar:

Kære Louise, Tillykke med din dejlige nye hvalp. Hundehvalpe kan have mange forskellige medfødte hjertelidelser, og de kan være af mere eller mindre alvorlig karakter. Mange medfødte hjertefejl er også arvelige – men jeg har ikke fundet nogen arvelige hjertefejl hos Jack Russel Terrier. Medfødte hjertefejl kan være hul i hjertets skillevæg, mangelfuld lukning af fosterkar, fejl ved hjerteklapperne, forsnævring af hjertes store blodkar mf. Når dyrlægen undersøger de små hvalpe ved 6 til 8 ugers alderen, kan der i nogen tilfælde høres en hjertemislyd, som forsvinder inden hvalpen er ca. 4 mdr. Gammel. Har hvalpen stadig en hjertemislyd efter 4 måneders alderen, skal årsagen findes ved en hjertescanning og evt. røntgen. Når diagnosen foreligger, kan dyrlægen udtale sig om prognosen for lidelsen, om det er nødvendigt med medicin eller kirurgi, samt hvilke forholdsregler man som ejer skal foretage sig mht. pasning og pleje. Derfor vil jeg anbefal at du hurtigst muligt får foretaget en hjertescanning af en dyrlæge med speciale i scanninger af hjerter, så du kan få den rette rådgivning om, hvordan du bedst passer hende. Du er velkommen til at ringe til mig på telefon 45411900 mellem 7.30 og 9.00, så kan jeg give dig navnene på dem, jeg ville anbefale til at foretage scanningen. De bedste hilsner fra Paulette

Jack Russell hunde og fodring

Ældre Jack Russel/DS gårdhund er altid sulten og skal tabe sig, hvordan?

Spørgsmål:

Hej Paulette.

Vi har en ældre Jack russel/dansk-svensk gård hund på 10 år.

Han har epilepsi og har fået fenimal, men efter råd fra en anden dyrlæge er de taget fra ham (for 3 år siden) da han tog på i vægt til 13 kg og altid sov.

Siden har vi kæmpet for at få vægten ned igen, lige nu har han tabt ca 2 kg, men han er konstant sulten og selv om jeg er “ond” og ikke giver ham ekstra, gør det ondt at se ham sådan.

Hvad kan jeg giv ham så han får en mætheds følelse i maven?

Han får Pedigree Pall.

Svar:

Kære familie,

Jeg kan godt forstå, at I gerne vil have løst vægtproblemet hos jeres aldrende Jack Russel/DS gårdhund. Det er netop som han bliver ældre, at det er meget vigtigt, at hans hjerte og led ikke belastes af overvægt.

Hele formålet med at stoppe behandlingen for epilepsi, var jo at få ham til at tabe sig.

I skal dog have stor ros for, at han allerede har tabt sig 2 kg – det svarer til et vægttab hos et menneske på ca.10 kg!!

Da det har været meget svært at få vægten ned og jeres hund konstant er sulten, vil jeg anbefale jer først og fremmest, at få undersøgt hans stofskifte igennem en blodprøve.

Mange hunde har for lavt stofskifte, hvilket ofte gør dem overvægtige og sløve.

Er der tale om et stofskifte problem, er det virkelig op ad bakke, såfremt han ikke får medicinsk behandling.

Er hans blodbillede normalt, vil jeg foreslå at I starter med at fodre ham på Specifik CRD-1.

Det er noget af det mest mættende slankefoder på markedet, og så er hundene rigtig glade for at spise det. Du kan få slankefoderet igennem din dyrlæge eller i Dyrlægens Butik.

Jeres hund skal fodres efter den vægt I gerne vil have han skal være, og jeg vil anbefale, at I afsætter 4 måneder til at få hans vægt i orden.

Held og lykke med vægttabet.

Bedste hilsner fra Paulette

Hundefoder med alternative stivelseskilder

Spørgsmål:

Findes der hundefoder med alternative stivelseskilder, altså uden majs og ris?

Jeg synes det er svært at vælge foder til min hund!

Svar:

Hej Helle.

Du har ret i, at det er en jungle at navigere i, når man som forbruger skal vælge foder til sin hund, men når du foretrækker andre kulhydratkilder end majs og ris, har du allerede sorteret hovedparten af produkterne fra.

Når du læser ingredienslisten bagpå produktet, kan du se, hvad der indgår i foderet. Ingredienserne er listet op i rækkefølge, så den ingrediens, der er mest af i produktet, står først på listen.

Allergi overfor alternative kulhydratkilder som kartoffel, tapioka og ærter ses sjældent hos hunde. Dels forekommer disse kulhydratkilder sjældent i kommercielt færdigproduceret hundefoder. (Dette kan skyldes, at råvarerne er dyrere eller vanskeligere at forarbejde). Dels er de ikke interessante at fouragere på for lagermider, der foretrækker mel og ris.

Stivelsesindholdet i f.eks. kartoffel kan desuden medvirke til en fast og samlet afføring. En behagelig ”bivirkning” i dag, hvor enhver ansvarlig hundeejer selvfølgelig rydder op efter sin hund.

Dyrlæger forhandler tørfoder, hvor kulhydratkilden er enten tapioka eller kartoffel samt dåsemad med kartoffel i kombination med vildt, and eller laks. Jeg fandt kun ærtestivelse anvendt i en af de typer allergidåsemad, der forhandles af dyrlæger.

Man skal også lige være opmærksom på, at der underligt nok kan være forskel på kulhydratkilderne i tør- og vådfoder indenfor det samme mærke og variant.

Når du skifter foder på din hund, er det en god ide at gøre det gradvist, så mave-tarm floraen får tid til at omstille sig til det nye foder.

De bedste hilsner

Paulette

Jack Russell hundes adfærd

Jack Russell Terrier med angst

Spørgsmål:

Hej Paulette,

Jeg har en Jack Russel på 5 år.

Vi er en familie med 2 voksne og en dreng på 10 år.

Da vores hund var et halvt år fik han meningitis og var meget syg. I et døgn havde han voldsomme kramper præcis hver 3. time.

Han fik derefter noget medicin og blev efter et halvt år trappet ud af det. Han har aldrig været en “kæle-hund” og bryder sig især ikke om at blive nusset i ansigtet.

Kun efter otte om aftenen når han er rigtig træt kan man rigtig få lov til at nusse ham.

Han har altid haft noget angst og virker tit deprimeret. Så sidder han, lige pludselig, ude i sin kurv med lidt krum ryg og ørerne trukket tilbage og ser sølle ud.

Han har næsten altid ørerne liggende trukket tilbage. Han er tit svær at kalde til sig i huset.

Det er som om han er bange for vi er ude på noget. Feks klippe hans negle eller lign.

Hvis min mand og jeg begge står ude i køkkenet bliver han nervøs og forsvinder tit.

Kommer man hen for at ae ham, går der ikke længe inden han går fra én.

Vi synes han bliver mere og mere sart. Han er nu begyndt at blive bange for lyde i huset.

Især hvis han er nedenunder i stuen og én af os går oppe på førstesalen.

Han sidder også tit og kigger på væggen som om han kan se noget.

Om sommeren snapper han efter usynlige fluer og kan slet ikke klare hvis der er en flue inde i huset som han kan høre.

Han er dog også en glad hund og elsker at lege med bold og fangeleg.

Er han ude at gå er han helt i sit es og her står ørerne altid op.

Men det andet fylder meget hos ham.

Vi har i en måned givet ham Zylkene (én om dagen) og synes at det har beroliget ham lidt.

Kan meningitissen have skadet hans hjerne dengang?

Ville det være godt med noget medicin?

Ville noget behandling, uden medicin, hjælpe?

Vi er så glade for ham og vil ham alt det bedste og helst beholde ham mange år endnu.

Håber I har et godt råd.

Med venlig hilsen

Lise Christensen

Svar:

Hej Lise.

Du har skrevet et langt brev om din Jack Russel og de adfærdsafvigelser, du har oplevet hos ham. Nogle af hans adfærdsmønstre beskriver du som noget, der altid har været der. Nogle er kommet til efter, han har haft meningitis, og andre er tiltaget med alderen.

Det glæder mig at læse, at han også har gode stunder og er en glad hund, der opfører sig kækt og frejdigt, som en Jack Russel normalt gør. Det er en race, der er frihedselskende. De kan være svære at kalde til sig, hvis man slækker på opdragelsen, og de er som regel ikke himmelhenrykte over at få klippet negle.

Meningitis (hjernehindebetændelse) er en alvorlig sygdom. Det kan skyldes en infektion med virus eller bakterier, men i over halvdelen af meningitistilfældene kan man ikke definere den infektiøse årsag.

Nogle af infektionssygdommene (hundesyge, parvovirus, parainfluenza og leptospirose er alle sygdomme, der kan give meningitis) kan man heldigvis vaccinere mod.

Nogle hunde overlever ikke sygdommen, det gjorde jeres heldigvis. Der kan opstå følgeskader på hjernen, også på grund af de voldsomme krampeanfald, han havde under den akutte sygdom. Det kan være adfærdsændringer eller epilepsi.

Det er ikke altid, at det får betydning for hunden, men er det med til at forstærke nervøsiteten, kan det blive et problem.

Det er svært at sige, om den angst han altid har haft, er blevet forstærket i forbindelse med sygdommen eller dens følgevirkninger, eller om det ville være sket alligevel.

Han har aldrig været en kælehund, men virker måske lidt hyper-æstetisk ved berøring af ansigtet. Det, at han snapper efter imaginære fluer og stirrer langvarigt ind i væggen, kan nu godt tyde på, at der er nogen hjerneskade indblandet.

Det kan også være, at han har partielle epileptiske anfald uden kramper. (Fik han epilepsimedicin et halvt år efter den akutte sygdom og var der nogle af symptomerne da, eller er de kommet snigende efter udtrapningen?) Epilepsi og nervøsitet kan godt følges ad. Det ene er ikke godt for det andet.

Jeg synes, at du skal få ham undersøgt neurologisk med fuld blodundersøgelse, MRI- og CTscanning.

Samtidig skal hans tidligere journaler fra hans sygdomsforløb gennemgås for finde frem til, hvad der kan hjælpe ham.

Hvis han rent medicinsk, efter alle undersøgelserne, vurderes helt klinisk normal, kan Zylkene, i kombination med anden medicin, måske hjælpe ham.

Derudover er det en god ide at få adfærdsbehandleren ind over, men som udgangspunkt skal han undersøges og vurderes, så han kan få den hjælp, der skal til.

Rigtig god bedring.

Bedste hilsner fra Paulette

Har du et spørgsmål om dit kæledyr?

Hvis du har spørgsmål om dit kæledyr, kan du prøve at bruge Dyrlægebrevkassen, her er svar på de mest almindelige spørgsmål, og meget mere.

Hvis du har behov for at stille spørgsmål om dit kæledyr, kan du købe en onlinekonsultation.

En del konsultationer omhandler spørgsmål til vores kæledyr, der kan besvares via mail efter grundig beskrivelse af problemet.

En online konsultation er vejledende og kan ikke erstatte undersøgelse af dyret hos en dyrlæge hvis dyret er sygt.

Det kan være spørgsmål om pasning, pleje, adfærd, hud, tænder, vaccinationer, fodring, gigt mv.

Hvis du er kunde hos os, eller vil være kunde hos os, kan du ringe og spørge den vagthavende dyrlæge mellem 7 og 9 på 4541 1900. I den øvrige åbningstid kan du ringe og bestille tid til konsultation.

Kurv

Akut skadestue
Rabatter og nyheder

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du at modtage emails med gode råd omkring kæledyr, anbefaling af produkter, tilbud på konsultationer og ydelser fra CuraPet Dyrehospital, Dyrlægebrevkassen, Dyrlægens Butik og Dyrenes Sundhedsplan.